U bent hier

Handhygiëne: wat kan u zelf doen?

Als patiënt of familielid/bezoeker kan u een belangrijke rol spelen om handhygiëne te bevorderen. U wordt dan een partner van artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel in uw eigen zorg of die van uw naasten. Handhygiëne is immers belangrijk bij elke vorm van zorgverlening, ongeacht door wie die gebeurt.

1. Aanspreken van de zorgverleners

Toon duidelijk uw waardering wanneer zorgverleners hun handen ontsmetten tijdens de zorgverlening. Als u de indruk hebt dat ze dat vergeten zijn, vraag dan vriendelijk of ze hun handen hebben ontsmet. Vooraleer de zorgverlener u benadert, kan u hem/haar beleefd herinneren aan het belang van een goede handhygiëne.

Als u uw zorgverleners op een vriendelijke en positieve manier aanspreekt over handhygiëne, zullen ze uw goede bedoelingen begrijpen en u dat niet kwalijk nemen.

In het ziekenhuis moeten zorgverleners hun handen op de volgende momenten ontsmetten:

  • vóór ze de patiënt aanraken
  • vóór ze een zo steriel mogelijke of invasieve handeling uitvoeren (= het inbrengen van een instrument in een orgaan, bv. plaatsen van een intraveneuze katheter, uitvoeren van een bloedafname)
  • na aanraking van de patiënt of zijn directe omgeving (bv. bed, nachtkastje)
  • na handelingen die hen kunnen blootstellen aan bloed en/of lichaamsvochten (bv. urinezak leegmaken)

2. Uw rol

  • Pas goede handhygiëne toe: de beste manier om infectie te voorkomen, is uw handen wassen met water en zeep of handalcohol. Let erop dat u uw handen grondig wast. Wanneer u handalcohol gebruikt, moet u uw handen inwrijven tot ze droog zijn.
  • Neem na iedere sportactiviteit een douche en was u met zeep. Droog u af met een propere handdoek en doe propere kleren aan. Was u uitsluitend met vloeibare zeep en niet met een vast stuk zeep (uit bv. de kleedkamer van het sportcentrum). Vaste zeep kan immers microben verspreiden.
  • Bedek wondjes: reinig wonden, sneden of schrammen met water en zeep en bedek ze met een plakker/verband tot ze genezen zijn. Houd wonden droog en proper. Wordt de plek rond uw wonde rood, warm of dik, dan kan dat wijzen op een infectie. Vraag in dat geval advies aan een zorgverlener. Raak wonden of verbanden van andere personen niet aan.
  • Was uw spullen op hoge temperatuur. Wanneer u een wonde hebt, was dan uw handdoeken, badjassen en bedlinnen in heet water met extra bleekmiddel. Was sportkledij na elk gebruik.
  • Zorg dat u een klein flesje handalcohol bij u hebt voor het geval er geen water en zeep beschikbaar is om uw handen te wassen.

3. En de familie

Familieleden en bezoekers wassen of ontsmetten best hun handen bij aankomst in uw kamer (zeker vóór ze u aanraken), maar ook wanneer ze uw kamer verlaten.

Meer informatie.