Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicatie resultaten beroertezorg

Kwaliteitsnieuws
|
Sector: Algemene Ziekenhuizen

"Eerste resultaten over de kwaliteit van beroertezorg in Vlaamse ziekenhuizen op vernieuwd Zorgkwaliteit.be"

 

 

Bekijk hier de bijlage met de resultaten

Ga hier naar het volledig persbericht

Tijdens het tweede intersectoraal symposium van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) op 16 april 2024, werden de eerste resultaten gepresenteerd van de kwaliteitsindicatoren voor beroertezorg. De indicatoren peilen naar de kwaliteit van de behandeling op het moment van de opname in het ziekenhuis wegens een beroerte, naar complicaties tijdens het verblijf en naar de overlevingskans na een beroerte.  Ongeveer de helft van de ziekenhuizen behaalt de vooropgestelde kwaliteitsnormen voor acute behandeling van een beroerte. Het aantal complicaties en het sterfterisico kan verschillen per ziekenhuis. Vlaanderen bevindt zich eerder in de middenmoot in vergelijking met Europese landen. Deze indicatoren bieden handvaten tot het verbeteren van zorg- én datakwaliteit.

 

Een beroerte of CVA (cerebrovasculair accident) is een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Ze kan de vorm aannemen van een herseninfarct, een bloedklonter die de doorstroming van bloed naar een deel van de hersenen vermindert. Het kan ook gaan om een hersenbloeding. Het eerste noemt men een ischemische, het tweede een hemorragische beroerte.

Naar schatting krijgen elk jaar 13.000 personen in Vlaanderen een beroerte (bron: MZG, 2018). De impact is hoog: afhankelijk van het type, is er een kans van 20 tot 40% om de beroerte niet te overleven en is er een hoge kans op ernstige gevolgen zoals verlammingsverschijnselen en spraak- en taalproblemen. Snel en adequaat behandelen kan de uitkomst van de beroerte verbeteren. 

Svin Deneckere, directeur van het VIKZ: 

“De resultaten wijzen op een nog belangrijk verbeterpotentieel ten opzichte van de na te streven normen die werden vooropgesteld. De kwaliteit kan verschillen per ziekenhuis. Deze publicatie moet leiden tot verdere gerichte kwaliteitsverbetering en een systematisch beleid in die richting.

Het is de eerste maal dat data vanuit MZG en IMA op grotere schaal worden gebruikt voor het meten en publiek maken van kwaliteit op het niveau van ziekenhuizen. Het samenbrengen van de beschikbare data en het verwerken en valideren van de resultaten was een behoorlijk complex en tijdsintensief traject. Je blijft daarbij afhankelijk van de correctheid en volledigheid van de registraties door de ziekenhuizen. Een meer frequent gebruik van deze data voor financiële én kwaliteitsdoeleinden moet ervoor zorgen dat de betrouwbaarheid van de registraties verder verhoogt.”