Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe website Zorgkwaliteit.be

Actueel nieuws
|

Vanaf vandaag is de nieuwe website beschikbaar voor het brede publiek! 

 

Via volgend filmpje tonen we de werking van de website en wat u erop kunt terugvinden.

 

Deze website maakt de resultaten van al onze kwaliteitsmetingen, per ziekenhuis en globaal, beschikbaar voor professionals en voor burgers. Deze website onderging een grondige vernieuwing om de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid te verbeteren zodat het gebruik van de gegevens en de impact ervan kunnen toenemen. Het blijft een uitdaging om vaak complexe data te brengen op een begrijpelijke manier die ook wetenschappelijk correct is. 

 

In de huidige eerste fase toont de website de resultaten van de kwaliteitsmetingen over de Algemene Ziekenhuizen. We brengen resultaten op indicatoren over patiëntveiligheid, persoonsgerichtheid (i.e. patiëntervaringen) en doeltreffende zorg. In dit laatste thema brengen we de eerste resultaten voor beroertezorg en een update van de resultaten voor longkanker. In de komende jaren kunnen zowel nieuwe indicatoren als updates van lopende indicatoren worden verwacht. Resultaten uit woonzorgcentra en uit de geestelijke gezondheidszorg volgen vanaf 2025. 

 

Sterkte van methodologie is onze basis 

Het VIKZ brengt via Zorgkwaliteit.be wetenschappelijk gefundeerde informatie over zorgkwaliteit in Vlaanderen, met een cruciale betrokkenheid van de sector, experten en patiënten, en met transparantie en kwaliteitsverbetering als ultieme doel. Zorgvoorzieningen kiezen vrijblijvend voor deelname aan de VIKZ-initiatieven. Wel wordt er gewerkt met een kernset van indicatoren per sector waaraan minimale deelname wordt verwacht. Participatie van de sector en de sterkte van onze methodologie is onze basis.  

Deze methodologie is gebaseerd op een rigoureus ontwikkel- en besluitvormingstraject met een expertengroep en op verschillende validatiestappen. Dit met zowel een primaire validatie aan de hand van een pilootstudie in enkele zorgvoorzieningen, als met een secondaire validatie waarbij alle deelnemende voorzieningen hun resultaten te zien krijgen en de tijd hebben om de resultaten voor hun voorziening na te kijken en te bevestigen. Na elke fase in het traject (ontwikkeling – primaire validatie – secondaire validatie) volgt er een besluitvormingstraject naar de Toezichtcommissie (extern toezichthoudend orgaan dat de procedures bewaakt) die uiteindelijk de finale go moet geven tot publicatie. De voorzieningen krijgen bovendien de kans om een toelichting te schrijven bij hun resultaten op onze website. Ze kunnen ook aangeven wat ze intussen hebben gedaan ter verbetering. 

Deze indicatoren geven een idee over de kwaliteit van zorg op bepaalde aspecten, maar geen totaalbeeld, en al zeker niet over de gehele zorgkwaliteit in het ziekenhuis. Gebruik de resultaten steeds met de nodige omzichtigheid. Als patiënt bespreek je de resultaten best met uw (huis)arts en zorgverlener als u hierover vragen hebt. We ondersteunen het opstellen van ongefundeerde rankings louter op basis van percentages en numerieke verschillen niet. Daarom werken we op deze website met beoordelingen, waarbij op basis van statistische analyse wordt geëvalueerd of een resultaat wel als verschillend van een vooraf vastgestelde norm kan worden beschouwd of niet. Voor toelichting bij resultaten van individuele ziekenhuizen verwijzen we naar de ziekenhuizen zelf.